Tuš kabine i tuš kade

Tuš kabine i tuš kade

Glavna podela tuš kabina je na:

  • Kabine od kaljenog stakla
  • Kabine od akrilnog stakla (polistirena)

Dimenzije tuš kabina

Standardna dimenzija tuš kabina je 80x80cm, ili 90x90cm. Polukružnog su, ili četvrtastog oblika. U posledjnih par godina, postala je jako popularna varijanta polukružne “duboke” kadice 90x90cm sa delom za sedenje u samom uglu.

Staklo tuš kabine

Debljina kaljenog stakla za tuš kabinu se kreće od 4mm do 8mm. Najčešća debljina je 5mm ili 6mm, a sam vrh kvaliteta završne obrade imaju kabine koje imaju 8mm debljinu kaljenog stakla i one uglavnom funkcionišu na principu otvaranja vrata koja imaju šarke. Kabine najboljeg kvaliteta su one koje imaju specijalno polirana stakla (anti plak) i one su skuplje i do 20 puta u odnosu na kabine od klasičnog kaljenog, ili polistiren stakla.

Tuš kade

Tuš kade se dele na 3 osnovne grupe:

  1. akrilne
  2. porcelanske
  3. limene (emajlirane)

Najzastupljenije su akrilne, pa keramičke (porcelanske) i na trećem mestu su limene (emajlirane) tuš kade. Emajlirane kade su prevaziđene u opremanju kupatila, jer imaju nekoliko mana:

  1. Izuzetno slaba otpornost emajla. Nakon oštećenja emajla sledi korozija kade na mestu gde je emajl oštećen, a ubrzo zatim i stvaranje rupe, nakon čega je kada neupotrebljiva
  2. Brže se gubi temperature vode koja je u kadi (odnosi se na duboke tuš kade).

 

Kod keramičkih kada situacija je nešto bolja, što znači da su izuzetno otporne na svaku vrstu oštećenja (mehaničkih i hemijskih), ali su dosta teže za ugradnju, jer im se težina kreće i do 50kg za dimenziju 90x90cm. Zahtevaju da se odvodni otvor sifona poklapa sa kanalizacionim otvorom u podu i ako se ta dva otvora ne podudaraju, kada se mora podzidati.

Akrilne kade su najzastupljenije, jer imaju najbolji odnos cene i kvaliteta. Izuzetno se lako održavaju, prijatne su na dodir i ako se dogodi neko oštećenje (ogrebotina), mogu vrlo lako da se ispoliraju i da im se vrati prvobitni izgled.

468 ad

Ostavite komentar

Vasa e-mail adresa nece biti javno prikazana. Obavezna polja su oznacena *

*